Wmo-melding doen

Op deze pagina kunt u aangeven welke problemen u heeft op het gebied van wonen, zorg en ondersteuning. Bijvoorbeeld met het huishouden doen, uw woonsituatie, vervoer, sociale contacten, dagbesteding, opvoeden, financiën of zorg voor een ander. Een medewerker van team Wmo neemt contact met u op om samen met u te bekijken of deze problemen opgelost kunnen worden.

Melding doen

Procedure

Binnen een aantal dagen ontvangt een ontvangstbevestiging van de melding die u heeft gedaan. Het kan een aantal weken duren voordat er contact opgenomen wordt. We nemen telefonisch contact met u (of met uw contactpersoon) op om uw vraag te bespreken. Vanuit dit telefonische contact kan een afspraak worden gemaakt voor een huisbezoek. We houden dan een ‘keukentafelgesprek’. 

Keukentafelgesprek

Tijdens het ‘keukentafelgesprek’ bespreekt u uw hulpvraag met de gemeente:

  • Wat kunt u nog zelf?
  • Wat kunnen mensen in uw omgeving voor u doen?
  • Zijn er algemene voorzieningen die uw probleem kunnen oplossen?

Ondersteuning vanuit Wmo

Wordt er tijdens het 'keukentafelgesprek' geen oplossing gevonden voor uw hulpvraag? Dan is het misschien mogelijk om ondersteuning vanuit de Wmo te ontvangen. Na afloop van het gesprek krijgt u een verslag van het gesprek. We bespreken dan ook het vervolg met u. Als blijkt dat u in aanmerking komt voor ondersteuning vanuit de Wmo, dan zijn er 2 manieren om dit te regelen:

Zorg in Natura (ZIN): De makkelijkste optie is Zorg in Natura. De zorg wordt dan georganiseerd door een gecontracteerde partij van de gemeente. De gemeente doet al het regelwerk, waardoor u weinig administratie heeft. 

Persoonsgebonden Budget (PGB): Bij een Persoonsgebonden Budget heeft u meer keuzevrijheid. Dit brengt helaas ook veel administratief werk met zich mee. Bij een PGB horen rechten en plichten. U moet over kennis en vaardigheden beschikken.

Eigen bijdrage

Voor de hulp of het hulpmiddel die u krijgt, betaalt u een eigen bijdrage. De hoogte van de eigen bijdrage is bepaald in de wet en kan veranderen. Dit staat in artikel 4.11 lid 1 van de verordening Jeugdhulp en Wmo. U betaalt de eigen bijdrage aan het Centraal Administratiekantoor (CAK). Wilt u meer informatie over de eigen bijdrage? Kijk dan op hetCAK.nl of bel naar 0800-1925. 

Meer informatie

Heeft u nog vragen of wilt u meer weten? Neem dan contact op met het team Wmo. Het team is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag via telefoonnummer 14 0182 van 8.30 tot 12.30 uur. U kunt ook mailen naar info@krimpenerwaard.nl.