Windenergie

Duurzame opwekking van energie wordt steeds belangrijker. Naast zonnepanelen wordt de vraag naar kleine windmolens ook steeds groter. Kleine windmolens, soms ook wel boerenerfmolens genoemd, zijn windmolens met een maximale as-hoogte van 15 meter.

Beleidsnotitie Kleine Windmolens

In januari 2023 is de Beleidsnotitie Kleine Windmolens vastgesteld. Hierin staat wanneer het college van burgemeester en wethouders een vergunning kan afgeven voor een kleine windmolen. Het college evalueert dit beleid en nodigt iedereen uit een reactie op de beleidsnotitie te geven. Alle reacties worden betrokken bij de evaluatie en met de gemeenteraad besproken, voordat het college overgaat tot wijzigen van het beleid.

In een brief aan de gemeenteraad heeft het college al een aantal punten opgenomen die geƫvalueerd onderzocht moeten worden:

  • Het aanbrengen van zonnepanelen staat ernstig onder druk. In de media is hier veel aandacht voor. De terugleververgoeding staat ter discussie. Het gaat mogelijk extra geld kosten. Ook is het elektriciteitsnet in sommige linten niet berekend is op een toename van het aantal extra zonnepanelen. Beleidsmatig is het uitgangspunt dat zon op dak eerst gaat en dat, indien mogelijk, er minimaal een combinatie van zon en wind moet zijn. De vraag is of deze koppeling losgelaten moet worden.
     
  • De wens van initiatiefnemers is vaak plaatsing van de windmolen zover mogelijk van de bestaande bebouwing af. Dit terwijl er binnen het bouwvlak voldoende ruimte is. Het argument is vaak dat er op termijn wellicht bebouwing gerealiseerd zal worden. In de praktijk blijkt echter dat verplaatsing van de windmolen technisch vrij eenvoudig is. Sommige percelen zijn qua ligging niet geschikt voor realisatie van een windmolen binnen het bestaande bouwvlak. De vraag is of in die gevallen plaatsing buiten het bouwvlak gerechtvaardigd is.
     
  • Je ziet de kleine windmolens steeds meer in het landschap. Als er twee windmolens op hetzelfde perceel zijn geplaatst, staan deze vaak in lijn met de weg in plaats van met het landschap zoals de gemeente als voorwaarde heeft opgenomen in de beleidsnotitie. Voordeel van het naast elkaar zetten van windmolens ten op zichten van het achter elkaar neerzetten zijn:
    • dat het ensemble vanaf de weg compacter lijkt.
    • de tweede windmolen minder snel buiten het bouwvlak hoeft te worden geplaatst.

Hoe kunt u meedenken?

Wilt u het college iets meegeven voor de evaluatie van het beleid? Dan kan dat door uiterlijk 2 april 2024 een schriftelijke reactie te sturen naar: College van burgemeester en wethouders, Postbus 51, 2820 AB Stolwijk. Of stuur een e-mail aan info@krimpenerwaard.nl.

Meer informatie

Heeft u na te lezen van de Beleidsnotitie Kleine Windmolens nog vragen over het beleid of wat uw mogelijkheden voor realisatie van een kleine windmolen zijn? Neem dan telefonisch contact op met het Team Advies Ruimtelijke Ontwikkeling van gemeente Krimpenerwaard, via het telefoonnummer 14 0182.