Wet Kwaliteitsborging (Wkb)
Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Vanaf deze datum wordt de Wet Kwaliteitsborging (Wkb) voor bouwen stapsgewijs ingevoerd. Het doel van de Wkb is om de bouwkwaliteit te verhogen. De Wkb geldt niet meteen voor alle bouwwerken. Wel moet u, als u een voornemen tot bouwen indient, rekening houden met de Wkb.
Kwaliteitsborger
Als initiatiefnemer huurt u een kwaliteitsborger in die toeziet op de kwaliteit van uw bouwplan (Gevolgklasse I). Daarmee is de rol van de gemeente en ODMH per 1 januari 2024 veranderd. Wij toetsen vooraf alleen nog op ruimtelijke aspecten. Ook controleren we de dossiers op volledigheid en beoordelen we het borgingsplan van de partijen in het bouwproces.
Invoering van de Wkb
De Wkbt wordt sinds 1 januari 2024 stapsgewijs ingevoerd en geldt specifiek voor (ver)bouwplannen.
- Vanaf 1 januari 2024 geldt de wet voor nieuwbouwplannen voor weinig risicovolle bouwwerken.
- Op 1 juli 2024 volgen dan de verbouwplannen voor weinig risicovolle bouwwerken.
- Pas op zijn vroegst in 2029 zal de wet voor alle bouwplannen in werking treden.
Om welke bouwwerken gaat het?
Bouwwerken zijn verdeeld in verschillende groepen. Dit noemen we gevolgklassen. Hoe groter de gevolgen kunnen zijn als iets misgaat bij de bouw, hoe zwaarder de eisen zijn. De Wkb geldt voor bouwwerken in gevolgklasse 1. Dit zijn bouwwerken met een laag risico. Het gaat om:
- Op de grond gebouwde woningen, ook met bijvoorbeeld garage en kantoor aan huis.
- Bedrijfsgebouwen van maximaal 2 verdiepingen, ook met een klein kantoor of kleine kantine.
- Aanbouwen aan overige gebruiksfuncties van maximaal 2 bouwlagen, bijvoorbeeld een magazijn bij een winkel.
- Kleine fiets- en voetgangersbruggen van maximaal 20 meter, die niet over een rijksweg of provinciale weg liggen.
- Andere bouwwerken van maximaal 20 meter hoog, zoals masten en antennes.
- Woonboten.
- Vakantiewoningen.
Tijdelijk alleen nieuwbouw
In eerste instantie zal de Wkb alleen voor nieuwbouw gelden, en pas één jaar na invoering voor verbouwingen. De volgende bouwwerken vallen niet onder de Wkb:
- Rijksmonumenten, provinciale monumenten en gemeentelijke monumenten.
- Bouwwerken waarbij een milieuvergunning of vergunning/melding brandveilig gebruik nodig is.
- Bouwactiviteiten waarbij er sprake is van een gelijkwaardige oplossing voor brand- of constructieve veiligheid, inclusief toepassing NEN 6060 en 6079.
Bijzondere lokale omstandigheden
Bij het bouwen onder kwaliteitsborging moet u rekening houden met lokale omstandigheden en risico’s. Deze vormen de basis voor de risicobeoordeling en het borgingsplan. In het onderstaande overzicht leest meer over de lokale omstandigheden die belangrijk kunnen zijn voor uw project in de gemeente Krimpenerwaard.
Let op: het onderstaande overzicht is mogelijk niet compleet. Op sommige plekken kunnen er nog andere lokale omstandigheden zijn. Ook kunnen er strengere eisen in het omgevingsplan of in de omgevingsvergunning (komen te) staan.
Voorbeelden bijzondere lokale omstandigheden
-
In de omgevingsverordening van de provincie Zuid-Holland staan regels voor grondwaterbeschermingsgebieden. Deze regels gaan bijvoorbeeld over het oppompen van grondwater, bodemenergiesystemen, aardwarmte, boorputten, grondwerk en bouwwerken. Hierdoor kunnen er speciale omstandigheden zijn die invloed hebben op de bouw. Waar deze gebieden zijn, kunt u vinden in het Omgevingsloket. In de regels van de provincie Zuid-Holland staan ook regels voor deze beschermingsgebieden.
-
In sommige gebieden kunnen niet-gesprongen explosieven (NGE) liggen. Dit kan invloed hebben op heien, sonderen en aardwarmtesystemen. Overleg met de gemeente en de Explosieven Opruimingsdienst (EODD) is nodig om eerst onderzoek te doen en mogelijke explosieven te verwijderen.
U kunt ook contact opnemen met de Omgevingsdienst Midden-Holland via: bodembalie@odmh.nl.
-
Wanneer u in of bij dijken wilt bouwen, kan dat betekenen dat u alleen in bepaalde periodes mag heien. De locatie kan ook invloed hebben op hoe u de fundering van het gebouw moet maken.
- Omgevingsloket: Regels op de kaart
- Waterschapsverordening Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard
- Waterschapsverordening de Rijnlandse Keur
- Waterschapsverordening hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden
Wilt u weten bij welk Hoogheemraadschap u moet zijn voor uw plan? Kijk dan op waterschappen.nl/mijn-waterschap.
-
Wilt u vlakbij een hoogspanningsmast bouwen? In het omgevingsplan zijn hier regels voor opgenomen. Waar deze gebieden zijn, kunt u vinden in het Omgevingsloket.
-
Archeologische vondsten en resten van funderingen in de grond kunnen invloed hebben op hoe u de fundering moet maken.
-
Wilt u naast of dichtbij een monument of beschermde bomen bouwen? Dan kunnen er maatregelen nodig zijn om schade te voorkomen. Er kunnen dan extra stappen nodig zijn om ze te beschermen.
-
Wilt u dichtbij ondergrondse leidingen bouwen? Denk bijvoorbeeld aan hoge druk aardgasleidingen, data, elektriciteit en stoffen, zoals water. Er kunnen maatregelen zijn om schade te voorkomen.
-
Bodemenergiesystemen die dicht bij elkaar staan, kunnen de temperatuur van de grond bij de andere systemen op korte afstand beïnvloeden (tot ongeveer 150 meter). Dat kan zowel positief als negatief zijn.
-
Er moeten bouwkundige maatregelen worden genomen vanwege de geldende voorkeurgrenswaarde of vastgestelde hogere grenswaarde.”
-
Er moeten goede toegangswegen zijn binnen de wettelijke tijd. Het gebouw moet goed bereikbaar zijn, er moet een opstelplaats voor de brandweer zijn en voldoende bluswater.