Subsidie voor monumenten

Algemeen

Er zijn verschillende subsidies en leningen voor het kopen, onderhouden of opknappen van een monument.

Beschrijving

Heeft u een gebouw dat een monument is? Bijvoorbeeld een huis, kerk, molen of fabriek? Het kost soms veel geld om voor zo’n gebouw te zorgen. U kunt misschien een lening of subsidie krijgen hiervoor. Een subsidie hoeft u niet terug te betalen, een lening wel.

U kunt een lening of subsidie aanvragen voor bijvoorbeeld

  • het onderhouden van het monument
  • het restaureren van het monument: u knapt het monument op
  • het energiezuiniger maken van het monument
  • het herbestemmen van het monument. Het monument krijgt dan een ander doel.

Lening

Een lening voor een monument vraagt u aan bij het Nationaal Restauratiefonds.

Subsidie

Er zijn verschillende soorten subsidies. Kijk op Monumenten.nl wat er mogelijk is. 

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) heeft verschillende subsidieregelingen voor eigenaren van een rijksmonument. Zo is er de Subsidieregeling Instandhouding Monumenten (SIM) voor rijksmonumenten die geen woonhuis zijn, zoals molens, kerken of fabrieken. Voor rijksmonumenten die woonhuis zijn is er de Instandhoudingssubsidie woonhuismonumenten. Verder heeft de RCE een Subsidieregeling herbestemming, special voor monumenten of cultuurhistorisch waardevolle panden die u een andere functie wilt geven.

De RCE stimuleert ook het duurzamer maken van (rijks-)monumenten. De monumentensector heeft daarvoor samen met de RCE de Routekaart Verduurzaming Monumenten opgesteld. Daarin staat hoe een monument duurzamer te maken is zonder de cultuurhistorische waarden te verliezen. Meer informatie vindt u op de website van de Routekaart Verduurzaming Monumenten.

Subsidie voor gemeentelijke monumenten

De gemeente Krimpenerwaard heeft een subsidieregeling voor eigenaren van een gemeentelijk monument of van een pand in het beschermde dorpsgezicht aan de Voorstraat van Lekkerkerk. De subsidie is bedoeld om hen tegemoet te komen in de onderhoudskosten van het monument of pand.

De subsidieregeling is bedoeld om de monumentale waarde van gemeentelijke monumenten te behouden. U kunt één keer per jaar subsidie aanvragen. Hoeveel subsidie u kunt krijgen, ligt aan het soort pand:

  • Voor gemeentelijke monumenten is de subsidie 40% van de kosten waarvoor u subsidie kunt ontvangen. De maximale subsidie is € 5.000,-.
  • Voor panden in het beschermde dorpsgezicht aan de Voorstraat van Lekkerkerk is de subsidie 20% van de kosten waarvoor u subsidie kunt ontvangen. De maximale subsidie is € 2.500,-.

Lees meer over de voorwaarden in de subsidieregeling.

Procedure

Als u een vergunning nodig heeft voor de werkzaamheden, vraagt u die eerst aan. Op de pagina Monument verbouwen leest u daar meer over.

Als u een vergunning heeft, kunt u subsidie aanvragen. Wanneer u de voorlopige toekenning van de subsidie heeft ontvangen, kunt u starten met de werkzaamheden. 

Zo vraagt u subsidie aan:

  1. Vraag een uitgebreide offerte(s) aan voor de werkzaamheden bij de aannemer(s).
  2. Vul het aanvraagformulier in en stuur dit met de offerte(s) naar de gemeente. Dat kan digitaal of per post.
  3. De gemeente controleert de aanvraag en laat u met een brief weten of u subsidie krijgt. Pas dan mag u starten met de werkzaamheden.
  4. Als u start met de werkzaamheden, meldt u dit bij de gemeente. Dat kan per post of via het meldingsformulier.
  5. Als u klaar bent met de werkzaamheden, meldt u dit op dezelfde manier bij de gemeente. De gemeente komt misschien langs om de werkzaamheden te controleren.
  6. U betaalt de rekeningen en u stuurt deze met de bewijzen naar de gemeente.
  7. De gemeente controleert de rekeningen en berekent het definitieve subsidiebedrag.
  8. De gemeente maakt het definitieve subsidiebedrag aan u over.

Voorwaarden

Lees meer over de voorwaarden in de subsidieregeling.

Contact

Heeft u nog vragen over subsidie voor monumenten? Neem dan  contact op via monumenten@krimpenerwaard.nl of bel met 14 0182.