Samen de biodiversiteit vergroten
De groene omgeving maakt dat het wonen en werken in de Krimpenerwaard erg wordt gewaardeerd. Dit groen is niet alleen leefgebied voor mensen, maar ook voor planten en dieren. De rijkdom van verschillende soorten planten en dieren staat onder druk. Landelijk merken we dit aan de achteruitgang van insecten en stikstofgevoelige plantensoorten, lokaal is de weidevogel een kritische soort.
In het buitengebied werken we via gebiedsprocessen. Dit zijn processen in direct gesprek met de mensen uit in het gebied zelf. Agrariƫrs, terreinbeheerders en overheden werken zo samen aan minder uitstoot van broeikasgassen en stikstof, hogere waterkwaliteit en biodiversiteit. Ambitie 13 Agrarische sector uit het coalitieakkoord gaat hierover. Via gebiedsprocessen en de inrichting van het Natuurnetwerk Nederland geven we de biodiversiteit in het buitengebied een impuls.
Binnen de kernen heeft de gemeente de afgelopen jaren ingezet op een biodiversiteit vriendelijke inrichting en groenbeheer. We zetten dit voort. Daarnaast willen we meer betekenen voor de biodiversiteit door ook inwoners en bedrijven te stimuleren om maatregelen te nemen. Er zijn diverse initiatieven in onze gemeente waar inwoners terecht kunnen voor informatie of zelf aan de slag kunnen. Hierbij wordt ook de koppeling gezocht met ambitie 27: klimaatadaptatie. Vergroenen draagt verder bij aan de leefbaarheid van onze kernen. Het voorkomt hittestress en helpt bij een betere waterafvoer en -waterberging. Groen draagt ook bij aan een prettig woon- en werkklimaat.
Ambitie
De diversiteit en soortenrijkdom staan onder druk en vragen om maatregelen. Binnen de kernen zetten wij in op bevordering van diversiteit van soorten. Denk aan natuurvriendelijke oevers, variatie in de beplanting en een flexibel snoei- en maaibeleid.
Doel
Samen met inwoners, natuur- en terreinbeherende organisaties en andere overheden de biodiversiteit vergroten.
We meten
- Het aantal bomen in de kernen en het aantal uitgedeelde bomen.
- Het aandeel nieuwbouwprojecten waarbij een afspraak is gemaakt over het vergroten van de biodiversiteit.
- Het aantal verleende subsidies voor biodiversiteitsinitiatieven.
Inspanningen 2023-2026
- We planten bomen in de openbare ruimte en delen bomen uit aan particulieren.
- We beheren bermen en oevers zoveel mogelijk ecologisch. Dat beheer zetten we voort.
- We voeren projecten Operatie Steenbreek en Prachtlint uit.
- We ondersteunen biodiversiteitsinitiatieven van inwoners met subsidie.
- We werken samen met gebiedspartners om de rivierkreeftenproblematiek onder de aandacht te brengen bij LNV en we werken mee aan bewustwordingscampagnes over de bestrijding van invasieve soorten/ exoten.
Inspanningen 2024 - 2026
We stellen randvoorwaarden vast om bij nieuwbouwprojecten de biodiversiteit te vergroten. Dit draagt ook bij aan een klimaatadaptieve inrichting.
Ambitie 30 uit het coalitieakkoord
Deze ambitie komt voort uit het coalitieakkoord:
Ambitie 30: Biodiversiteit
De diversiteit en soortenrijkdom staan onder druk en vragen om maatregelen. Binnen de kernen zetten wij in op bevordering van diversiteit van soorten. Daarbij valt te denken aan natuurvriendelijke oevers, variatie in de beplanting en flexibel snoei- en maaibeleid.