Reuzenberenklauw
Algemeen
De reuzenberenklauw is een ongewenste plantensoort. Wanneer u de plant aanraakt, kan het sap uw huid beschadigen. Dit is te vergelijken met brandwonden. Daarom halen we de reuzenberenklauw weg.
Beschrijving
Ziet u een reuzenberenklauw? Dan kunt u hiervan een melding doen. Kies bij uw melding voor de hoofdcategorie ‘groen’. Wij vragen u om een foto van de plant toe te voegen. Zo kunnen wij beoordelen of het inderdaad om een reuzenberenklauw gaat.
Hoe herkent u de reuzenberenklauw?
De reuzenberenklauw is een vaste plant met witte bloemetjes. De plant kan 2 tot 4 meter hoog worden. De bladeren hebben de vorm van een veer en zijn grof gezaagd en diep ingesneden. De dikke stengel is geribbeld en heeft rode vlekken. Vochtige grond en volle zon zijn ideaal voor de groei van de reuzenberenklauw.
Procedure
We verwijderen de reuzenberenklauw door de planten meerdere keren per jaar te maaien of uit de grond te steken. Als de reuzenberenklauw niet bloeit, kan de plant zich niet verspreiden.
Wat kunt u zelf doen?
De gemeente is niet verantwoordelijk voor de bestrijding van de reuzenberenklauw in uw eigen tuin. Om te voorkomen dat de reuzenberenlauw zich verspreid, kunt u de plant 15-20 cm onder de grond afsteken. Dit is net onder het groeipunt (indien nodig enkele keren in het seizoen herhalen). Afmaaien is ook een optie; dit moet meerdere keren (minimaal 5 keer) per groeiseizoen worden herhaald. Het gesnoeide afval van de reuzenberenklauw mag u weggooien in de groene gft-container.
Contact
Heeft u nog vragen over de aanpak of bestrijding van de reuzenberenklauw? Neem dan contact met ons op. Heeft u de reuzenberenklauw aangeraakt? Kijk op de website van GGD Rotterdam-Rijnmond voor uitleg en tips.