Reconstructie Wilhelminastraat en omgeving

Status: Ontwerp

De Wilhelminastraat en omgeving zijn toe aan een opknapbeurt. De riolering is verouderd, de wegen zijn verzakt en ook het groen kan een flinke opknapbeurt gebruiken. Samen met Ingenieursbureau Krimpenerwaard (IBKW) hebben we dit project voorbereid.

Definitief ontwerp

Het definitief ontwerp, het speeltuinontwerp, de ophoogtekening, de faseringstekening, het groenplan en de plantenlijst vindt u onderaan deze pagina.

Informatiebijeenkomst

Op donderdag 28 november delen wij de planning en fasering van de werkzaamheden met u tijdens een bijeenkomst. Ook kunt u de tekeningen en het speeltuinontwerp bekijken en vragen stellen aan medewerkers van de gemeente, de aannemer, het ingenieursbureau, het hoogheemraadschap en de woningcorporatie Hef Wonen.

Datum: Donderdag 28 november
Tijd: inloop tussen 19.00 - 20.30 uur
Locatie: De Drie Maenen, Ouderkerk aan den IJssel (Abelenlaan 1a)

Let op: Deze bijeenkomst is niet bedoeld om nog wijzigingen in het ontwerp aan te brengen. Die mogelijkheid was er bij de presentatie van het voorlopig ontwerp in december 2021.

Uitvoering en werkzaamheden

Werkzaamheden

Vooruitlopend op de start van het broedseizoen, 15 maart 2025, worden er bomen gekapt in de wijk. Deze werkzaamheden duren ongeveer een week. Tijdens de werkzaamheden zijn sommige weggedeeltes tijdelijk afgesloten en kan het zijn dat u uw auto even ergens anders moet parkeren. De aannemer informeert u waar en wanneer dit nodig is. In het definitief ontwerp kunt u zien welke bomen worden gekapt.

Het werk wordt in fases uitgevoerd om de overlast zoveel mogelijk te beperken. De planning is onder voorbehoud aangezien wij geen invloed hebben op bijvoorbeeld de weersomstandigheden.

In sommige straten moet aannemer Van Voskuilen, na het ophogen en vervangen van de riolering door aannemer Molenaar, de nieuwe nutsleidingen verhogen. Daarna wordt de definitieve bestrating aangebracht.

Het hoofdriool wordt vervangen en ook de rioolhuisaansluiting. Dit is de rioolbuis vanaf de woning tot aan het hoofdriool. Om deze vervanging mogelijk te maken, hebben wij uw toestemming en medewerking nodig. Wij vragen u om bestrating, planten of andere obstakels in de buurt van uw huisaansluiting (tijdelijk) weg te halen. Dit is pas nodig als er bij u in de buurt wordt gewerkt. U kunt de toezichthouder zo nodig om advies vragen.

De groenvakken worden tijdelijk afgedekt met wegendoek. In de plantseizoenen wordt het groen aangeplant.

De werkzaamheden worden afgestemd met de hulpdiensten en met Cyclus voor het legen van de containers. De aannemer informeert u over de aanbiedplaats voor de containers.

Wat kunt u zelf doen?

Werkzaamheden

De openbare ruimte wordt opgehoogd. Hierdoor kan het zijn dat uw tuin/oprit lager komt te liggen dan de straat. Ons advies is om gelijktijdig met of direct na de ophoogwerkzaamheden uw tuin/oprit op te hogen. De eigenaar van de woning is hiervoor zelf verantwoordelijk.

Gaat u aan de slag in de tuin? Kijk dan ook naar de verschillende mogelijkheden om uw tuin klimaatvriendelijk in te richten. De gemeente ondersteunt haar inwoners met de Stimuleringsregeling Klimaatadaptatie en Biodiversiteit. Deze stimuleringsregeling bevat 8 activiteiten die u kunt aanvragen.

De bodem in de gemeente Krimpenerwaard bestaat voor een groot deel uit veen, wat zorgt voor bodemdaling. Daarom moeten straten en stoepen regelmatig worden opgehoogd. Eigenaren moeten ook hun tuin, kruipruimte en ruimte onder de schuur ophogen om spoelgaten te voorkomen.

Wat is een spoelgat?

Een spoelgat (of ‘sinkhole’) is een verzakking in de bestrating doordat de grond eronder is weggespoeld. Dit kan gevaarlijk zijn omdat mensen kunnen vallen en zich bezeren.

Spoelgaten voorkomen

U kunt het ontstaan van spoelgaten in uw tuin en de openbare ruimte tegengaan door de volgende maatregelen:

  • Kruipruimte ophogen: Bereikbaar via een luik, voorkomt vochtoverlast.
  • Ruimte onder de schuur ophogen: Bereikbaar maken door een doorgang te boren of zagen.
  • Materiaal: Gebruik licht materiaal zoals kalkkorrels of schelpen.
Tips
  • Werk samen met de buren om tijd en geld te besparen.
  • Combineer het ophogen met vloerisolatie.
Verantwoordelijkheid
U bent zelf verantwoordelijk voor het ophogen van uw tuin of kruipruimte. Dat is wettelijk zo geregeld in Nederland. Door het ophogen van uw eigen terrein draagt u bij aan de veiligheid in de openbare ruimte en uw eigen tuin. Door het nemen van de juiste maatregelen houden we samen de openbare ruimte begaanbaar en veilig!

Planning

Bekijk hier de algemene planning. Deze planning is onder voorbehoud.

Planning (onder voorbehoud)

Voltooid
Voltooid

Definitief Ontwerp

Tweede kwartaal 2022

Voltooid
Voltooid

Start uitvoering werkzaamheden nuts

Januari 2024

Voltooid
Voltooid

Inloopavond werkzaamheden gemeente

28 november 2024

Todo
Todo

Start uitvoering werkzaamheden gemeente

Januari 2025

Contact en informatie

Heeft u vragen over dit project? Dan kunt u ons bereiken per e-mail of telefoon. De projectleider is Arjan Blok en de projectmedewerker is Marion Rozendaal.

Aanspreekpunt tijdens werkzaamheden

De toezichthouder, Marcel Erkel, is dagelijks aanwezig op het werk. Hij is uw aanspreekpunt voor vragen en opmerkingen tijdens de werkzaamheden. U kunt hem telefonisch bereiken via 06-22480261 of via e-mail marcel.erkel@ibkw.nl.