Reconstructie Asserlaan en omgeving
De bestrating en riolering in het projectgebied van de Asserlaan en omgeving zijn toe aan een opknapbeurt. De riolering is hier verouderd, de wegen zijn verzakt en ook het groen kan een flinke opknapbeurt gebruiken. Samen met het Ingenieursbureau Krimpenerwaard (IBKW) werken we aan de voorbereiding van dit project.
Voorbereiding
In het najaar van 2021 is de voorbereiding voor het project gestart. Er zijn onderzoeken uitgevoerd en er is bepaald welke werkzaamheden noodzakelijk zijn. Tijdens de voorbereiding van het project is bekeken welke verbeteringen we in de openbare ruimte kunnen realiseren. Via een vragenlijst hebben de bewoners ideeën en/of suggesties aan ons doorgegeven.
Projectgebied
Op de projectenkaart kunt u zien welke straten we gaan opknappen in het projectgebied Asserlaan en omgeving. U kunt via onderstaande knop de kaart bekijken.
Impressie van de wijk
Bekijk het filmpje om te zien hoe de wijk er na de reconstructie bij benadering uit komt te zien.
Planning
Het ontwerp is definitief gemaakt, deze vindt u onderaan deze pagina bij documenten. Momenteel loopt de aanbesteding voor het selecteren van de aannemer die de civiele werkzaamheden gaat uitvoeren voor de gemeente. Zodra de aannemer voor de werkzaamheden bekend is, organiseren we een inloopavond met meer informatie. Ook kunt u dan kennis maken met de aannemer en de toezichthouder. De werkzaamheden van de gemeente lopen gelijk met de werkzaamheden van Van Voskuilen en Oasen.
- Januari 2025: Aanbesteding Civiel Technische aannemer
- Mei 2025: Informatieavond uitvoering en bekendmaking fasering
- Augustus/september 2025: Start werkzaamheden
Deze planning is onder voorbehoud van wijzigingen
De verwachting is dat de civiele aannemer nog vóór de bouwvak 2025 kan starten met de riolerings- en bestratingswerkzaamheden rondom de Willem de Zwijger en het wandelgebied. Vanaf augustus/september start de aannemer met de werkzaamheden in het overige deel van de wijk Asserlaan, Albert Schweitzerlaan en Zernikelaan.
Wat betekenen de werkzaamheden voor u?
- Tuin ophogen:
De straat en de stoep worden opgehoogd. Het kan zijn dat uw tuin lager komt te liggen dan de straat of de stoep. Ons advies is om gelijk met of vlak na de ophoogwerkzaamheden uw tuin (als dat nodig is) op te hogen. Zo zorgt u ervoor dat het regenwater uit uw tuin kan worden afgevoerd naar de straat.
Voor het ophogen en onderhoud van de tuin is de eigenaar van de woning verantwoordelijk. Als u huurder van een woning bent, ontvangt u hierover informatie van de woningcorporatie.
- Haal obstakels (tijdelijk) weg tijdens rioolwerkzaamheden:
Wij gaan ook rioleringswerkzaamheden in de wijk uitvoeren. Zo wordt de hoofdriolering vervangen en ook uw huisaansluiting naar het hoofdriool. Dit is de rioolbuis vanaf de woning tot aan het hoofdriool. Daar waar mogelijk wordt met het vernieuwen van de huisaansluiting ook de hemelwaterafvoer aan de voorzijde van uw woning apart aangesloten op het schoonwater riool. Hierdoor wordt schoon regenwater gescheiden afgevoerd van het vuile water.
Om deze vervanging mogelijk te maken, hebben wij uw toestemming en medewerking nodig. Als de werkzaamheden starten, verzoeken wij u om obstakels, zoals tegels of planten, in de buurt van uw rioolaansluiting (tijdelijk) weg te halen. Met vragen kunt u terecht bij de toezichthouder.
- Laat uw kruipruimte ophogen:
Net als de bestrating zakt ook de bodem van de kruipruimte. Het komt voor dat er verzakkingen of spoelgaten ontstaan bij gevels van woningen of schuren als aangrenzende straten, achterpaden of tuinen zijn opgehoogd. Dit kan heel gevaarlijk zijn! De oorzaak is zand dat naar de kruipruimte wordt meegevoerd door bijvoorbeeld hevige regenval.
De beste oplossing om dit probleem te verhelpen en daarmee de risico’s op schade en/of valpartijen te verkleinen, is het ophogen van de kruipruimte vóórdat de ophoging van de buitenruimte plaatsvindt.
De eigenaar van de woning is verantwoordelijk voor het ophogen van de kruipruimte. Er zijn diverse bedrijven die dit kunnen uitvoeren. U kunt dit uiteraard ook gecombineerd aanpakken met bijvoorbeeld de directe buren of de hele rij woningen.
Stimuleringsregeling klimaatadaptatie en biodiversiteit
Kleine aanpassingen in uw tuin en omgeving kunnen zorgen voor minder overlast van extreme regen, hitte en droogte. Ook kan dit leiden tot meer soorten planten en dieren in uw tuin. De gemeente ondersteunt u daar graag bij. Daarom hebben we een stimuleringsregeling met 8 activiteiten:
- Gratis nestkastje
- Gratis boom
- Bijdrage voor een regenton
- Bijdrage voor een groene schutting of heg
- Tegel eruit, groen erin
- Tegel eruit, waterdoorlatende verharding erin
- Bijdrage voor een geveltuin
- Bijdrage voor het bijhouden van een geadopteerde boomspiegel
Wilt u ook aan de slag in uw tuin of omgeving? Vraag dan een bijdrage aan voor 1 of meerdere activiteiten via de stimuleringsregeling klimaatadaptatie en biodiversiteit.
Meer informatie
Heeft u vragen over de werkzaamheden of heeft u suggesties over de inrichting van de wijk? Vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. U kunt ons ook telefonisch bereiken via 14 0182, of per e-mail via projecten@krimpenerwaard.nl. De projectleider van dit project is Arjan Blok en de projectmedewerker is Kayleigh van der Laan.