Realisatie nieuw gemeentehuis
Het gebouw is op een goede manier ingepast in de omgeving. De nieuwe huisvesting is duurzaam (energieneutraal en circulair) gebouwd en de bijbehorende buitenruimte is klimaatadaptief en natuurinclusief ingericht. Het gebouw is een prettige plek voor ontmoeting en om te werken. Waarbij voldoende rekening is gehouden met thuiswerken. Ook andere maatschappelijke organisaties gebruiken de beschikbare vergaderruimten en werkplekken. Inwoners en omwonenden zijn goed geïnformeerd over en betrokken bij de totstandkoming van het gemeentekantoor. Bij de invulling van de vrijkomende locaties bestemmen we deze voor jongeren, starters en/of senioren.
Ambitie
Het realiseren van een nieuwe huisvesting voor de gemeentelijke organisatie, gunstig gelegen en goed bereikbaar voor alle inwoners van de gemeente Krimpenerwaard.
Doel
We starten uiterlijk 2024 (onder voorbehoud van bezwaar en beroep) met de bouw van een ‘Huis voor de gemeente’ als centrale werk- en ontmoetingsplek.
We meten
De realisatie van de nieuwe huisvesting waarbij we rekening houden met de vastgestelde uitgangspunten.
Inspanningen 2023
- Het voorlopig ontwerp en raming van het realisatiebudget is klaar voor besluitvorming door college en raad.
- We stellen het bestemmingsplan vast voor het nieuwe gemeentehuis.
- We krijgen een omgevingsvergunning en starten met het bouwrijp maken van de locatie.
- Samen met en voor onze inwoners geven we vorm aan het nieuwe gemeentehuis als ontmoetingsplek voor inwoners, ondernemers en maatschappelijke partners.
Inspanningen 2024 -2026
- In 2024 start de bouw.
- Medio 2025 wordt het gemeentehuis opgeleverd en in gebruik genomen.
Coalitieakkoord
Deze ambitie komt voort uit het coalitieakkoord:
Ambitie 3: Realisatie nieuw gemeentehuis
Realisatie nieuw gemeentekantoor De raad heeft in 2021 besloten om een voorbereidingskrediet beschikbaar te stellen. Aanvullend op de go/no-go momenten, voortvloeiend uit dit raadsbesluit, (exacte locatiekeuze, voorlopig ontwerp en investeringsbudget) geldt dat aan de volgende voorwaarden wordt voldaan voordat met de nieuwbouw wordt gestart:
- Naast een werkkantoor is het huis van de gemeente ook een ontmoetingsplek voor onze inwoners, maatschappelijke organisaties en ondernemers. Zij participeren in het proces om te komen tot de invulling (bijvoorbeeld medegebruik door derden) van het gemeentehuis.
- De invulling van de vrijkomende locaties bestemmen we maximaal voor woningbouw met speciale aandacht voor specifieke doelgroepen.
- De jaarlijkse huisvestingskosten voor nieuwbouw mogen niet hoger zijn dan de exploitatiekosten van de huidige vier gemeentekantoren, inclusief de kosten (rente en afschrijving) volgend uit de noodzakelijke investeringen om de gebouwen te laten voldoen aan de huidige wettelijke eisen.
- We spannen ons maximaal in om het risico van kostenstijgingen te minimaliseren.