Start Handle with Care steunt slachtoffers huiselijk geweld

In elke schoolklas in Nederland zitten kinderen die thuis geweld meemaken. Door het geweld thuis voelen kinderen zich onveilig en zijn zij ook op andere plekken op hun hoede voor gevaar. De stress die deze kinderen meedragen, nemen ze mee naar de klas. Vaak weet niemand hiervan, waardoor deze kinderen geen steun krijgen. Zonder steun kunnen deze kinderen niet aan leren toekomen en lopen ze het risico op latere leeftijd depressief, verslaafd of zelfs gewelddadig te worden.

Handle with Care (HwC)

Handle with Care (HwC) is een initiatief om kinderen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld snel te steunen. Op die manier worden de korte- en lange termijneffecten van huiselijk geweld tegengegaan. Het richt zich op snelle sociale steun op school. Dit betekent dat het kind al de dag na het incident steun krijgt. School is voor veel kinderen een veilige plek en docenten zijn goed in staat gepaste steun te bieden. Maar dan moeten scholen wel weten wat er thuis speelt.

Hoe werkt het? 

Wanneer de politie bij een gezin met kinderen aan de deur komt, vanwege een melding huiselijk geweld of kindermishandeling, wordt er een melding gemaakt bij Veilig Thuis. Veilig Thuis toetst elke dag nieuwe politiemeldingen aan de hand van samen overeengekomen criteria. Denk bijvoorbeeld aan woongemeente, de leeftijd van het kind, aanwezigheid van het kind op het ingeschreven adres. Zo wordt bepaald of het om een HwC-signaal gaat.

Als aan de criteria wordt voldaan, stuurt Veilig Thuis een signaal naar Leerplicht met de naam en geboortedatum van het kind, samen met het codewoord ‘Handle with care’. Leerplicht zoekt de juiste schoolgegevens bij het kind en stuurt het HwC-signaal door naar de school. De school weet niet wat er speelt, maar wel dát er iets speelt. Dit is voldoende om passende steun te bieden.

Waar komen we vandaan? 

In 2019 is in Krimpenerwaard het initiatief genomen om een pilot te starten. Dit initiatief kreeg steun van onder andere schoolbesturen, politie en leerplicht. In de praktijk bleek de route die men toen in gedachte had (politie – leerplicht – scholen) juridisch lastig te realiseren. Dit zorgde ervoor dat het project, na een lange tijd van voorbereiding, ‘on hold’ werd gezet. 

Omdat er toch veel waarde in het project wordt gezien, zijn er de afgelopen tijd verschillende mogelijke routes in kaart gebracht. Er is gesproken met relevante partijen en er zijn (juridische) vraagstukken uitgewerkt. Dit heeft ertoe geleid dat HwC toch uitgevoerd kan worden via de route politie – Veilig Thuis – leerplicht – scholen.

Wat vraagt het van scholen?

De medewerkers van scholen moeten op de hoogte zijn van de werkwijze HwC. Binnen elke school wordt een HwC-contactpersoon aangesteld. Vaak een Ib’er/zorgcoördinator en een achterwacht (vaak de directeur). Er wordt een speciaal HwC-mailadres aangemaakt door elke school, waar alleen deze 2 contactpersonen toegang tot hebben. Als de contactpersoon een HwC-signaal ontvangt, licht hij of zij de leerkracht (PO) of zorgcoördinator (VO) in. De leerkracht of zorgcoördinator verleent gepaste steun aan de leerling.  

Het streven is om in november 2024 (na de herfstvakantie) te starten met het doorgeven van HwC-signalen. 

Meer informatie

Wilt u meer weten over Handle with Care? Neem dan contact op met Linda van Zessen via l.vanzessen@krimpenerwaard.nl of via 06-13921540.