Veelgestelde vragen door woningeigenaren

Veelgestelde vragen

Dan kunt u, mits uw woning er goed op is voorbereid, besluiten om over te gaan op een warmtepomp. Vraag altijd eerst na bij ons gemeentelijke energieloket of uw woning er al klaar voor is. Een warmtepomp vraagt voldoende isolatie, goede ventilatie en andere radiatoren. Als een snelle overgang naar een warmtepomp geen optie blijkt te zijn, dan kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om tijdelijk een cv-ketel te leasen.

Een goed geïsoleerde woning die klaar is voor de toekomst, is waardevast. Het isoleren zorgt voor een comfortabele woning met een lagere energierekening. Dit komt ten goede aan de waarde van de woning. In de toekomst wordt dit aspect steeds belangrijker voor de waarde van woningen.

Ja, een gasaansluiting verwijderen kost geld. Dit zijn kosten die de netbeheerder wettelijk verplicht is om in rekening te brengen. Het is de kostprijs om de gasaansluiting te verwijderen.

Zonder gasaansluiting hoeft u geen vastrecht meer voor de gasaansluiting en hoeft u geen gebruikskosten te betalen.

In dat geval is het voor nu logischer om nog even op gas door te gaan totdat er zich een natuurlijk moment voordoet om dit alsnog aan te passen, bijvoorbeeld wanneer het fornuis defect is.

Het is heel moeilijk te zeggen wat de kosten voor elke individuele woningeigenaar precies zijn. Dit is namelijk afhankelijk van hoe u woont, waarvoor u gas gebruikt en de maatregelen waarvoor u kiest. Als een grote renovatie nodig is, vraagt dit investeringen. Vaak staan tegenover deze investeringen weer besparingen, zoals bij het isoleren van de woning. Door het isoleren bespaart u energie, en dus kosten.

Als een woning wordt voorbereid op aardgasvrij verwarmen en duurzame opwek van energie liggen de kosten in principe bij de woningeigenaar. Het uitgangspunt van het Klimaatakkoord is wel om de energietransitie voor iedereen betaalbaar te maken. U kunt altijd via de website van duurzaam bouwloket of energiesubsidiewijzer.nl checken of er subsidies zijn waarvan u gebruik kunt maken.

Als inwoner kent u uw omgeving het beste. U kunt nadenken over een schoon alternatief voor de verwarming van de huizen en de opwek van elektriciteit. Buurtgerichte oplossingen zijn effectief omdat sommige oplossingen niet voor individuele huizen geschikt zijn, bijvoorbeeld een warmtenet kan alleen voor een grotere groep huizen. Bovendien kunt u de kosten voor elektrische oplossingen vaak beperken door het gezamenlijk op te pakken. Bijvoorbeeld door samen met uw buren te kijken naar het aanschaffen van zonnepanelen of een warmtepomp. Mocht u met uw buurt aan de slag willen of ideeën hebben dan kunt u contact opnemen met de gemeente.