De Vries en Verburg: karaktervol en duurzaam

Of je nu met technisch directeur Evert Hogendoorn te maken hebt of met commercieel directeur Marco Dekker, het is duidelijk dat men binnen De Vries en Verburg met passie spreekt over duurzaamheid. En het blijft niet alleen bij mooie woorden. Dat toont het materiaalgebruik in de bouwprojecten al aan. Zo is er een overeenkomst met FSC® voor volledig duurzame houtinkoop. Ook op andere vlakken staat de duurzaamheid centraal.

Hergebruik

“Wij bouwen duurzaam, in hogere mate dan de wet vereist”, stelt Evert. “Waar mogelijk passen we hergebruik toe, want circulaire bouw is de toekomst. Een mooi voorbeeld is BioPartner 5 in Leiden. We hebben 165 ton staal uit de nabijgelegen gesloopte hoogbouw van de universiteit opnieuw gebruikt voor dit laboratoriumgebouw. Alles is op het werk pas gemaakt. Duurzame innovatie! Al die kennis en ervaring komt andere klanten weer ten goede.” Hoewel er geen officieel lijstje ‘duurzame bouwers’ is, staat De Vries en Verburg zeker in de top 5 van Nederland.

Marco: “Onze eigen huisvesting is uiteraard zeer duurzaam. Op de hoogste daken liggen zonnepanelen, de zichtdaken zijn groen met sedum voor CO2-opname en waterberging.” Evert vult hem aan: “De kantoren hebben in de plafonds PCM elementen die vanaf 21 graden kou afgeven. Daar is geen airco meer nodig.”

Windwokkels

“Bij de overgang naar de nieuwe huisstijl kregen al onze medewerkers nieuwe bedrijfskleding”, vertelt Marco. “De oude kleding is allemaal hergebruikt. Winterkleding ging naar Oost-Europa, zomerkleding naar Afrika. Alle kapotte kleding is vermalen en verwerkt tot isolatiemateriaal dat we gebruikt hebben in ons gebouw. Buiten staan in plaats van vlaggenmasten met banieren acht windwokkels. Ze zien er leuk uit, maar zijn bovendien nuttig. Een windwokkel levert gemiddeld evenveel energie als vijftien zonnepanelen, want die wekken met bewolkt weer en ’s nachts niet op.”

Evert: “In onze bedrijfsvoering staat duurzaamheid eveneens centraal. We werken bijna papierloos. Ongeveer 25% van onze auto’s is elektrisch. Vanwege actieradius en trekvermogen zijn de bussen dat nog niet; die rijden op biodiesel. Voor korte tripjes kunnen onze medewerkers de bedrijfsfietsen gebruiken. Die zijn gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Sociale duurzaamheid vinden wij enorm belangrijk. We willen mensen kansen bieden, onder meer met ondersteuning van projecten van Verburg Charity Foundation. Maar ook: medewerkers proberen tot hun pensioen bij ons te houden. Voor iemand die niet meer op de bouw kan werken, zoeken we een alternatieve functie.”

Goed voorbeeld

“Wij zijn aangesloten bij zowel regionale als landelijke organisaties op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen, zoals WaardZaam en Duurzaam Gebouwd”, zeggen Evert en Marco. “We willen graag het goede voorbeeld geven en andere bedrijven motiveren. Niet alleen bouwbedrijven, maar alle bedrijven kunnen hun steentje bijdragen!”