Rob Geleijnse blijft bezig met duurzaamheid
Het gezin Geleijnse verruilde een goed geïsoleerd huis met zonnepanelen voor een vrijstaande woning in Lekkerkerk. Daardoor moest Rob opnieuw aan de slag met duurzame aanpassingen. “Na onze verhuizing in 2020 kwamen we terecht in een huis uit 1991, met energielabel C. Dat gaf direct een veel hoger gasverbruik dan we gewend waren.”
Verduurzamen
“Er moest dus het nodige aan de woning gebeuren, maar wel met respect voor het huis. We hebben flink verbouwd en keken daarbij goed naar wat we konden verduurzamen zonder dat het erg ingrijpend was. Op de slaapkamers is het dubbelglas vervangen door HR+ glas. Beneden maakten de radiatoren plaats voor vloerverwarming. In het huis zat een nieuwe cv-ketel, uit 2019. Die gaan we uiteindelijk wel vervangen door een warmtepomp. Maar nu gebruiken we dus nog gas voor de verwarming en de douche.”
Voorschot
Op het dak liggen zonnepanelen en dat past eigenlijk heel goed bij het huis. Rob: “De zonnepanelen liggen strak tegen elkaar en gaan bijna op in het dak. We wekken daarmee op jaarbasis zo’n 10.000 kWh op. Dat is ongeveer twee keer zoveel als we verbruiken, inclusief de elektrische auto en het elektrisch koken. We hebben gekozen voor 36 panelen. Het prijsverschil tussen 26 en 36 panelen is zo klein, dat het onverstandig zou zijn om niet alvast een voorschot te nemen op de toekomst.
Met een nieuwe woning kan je de zonnepanelen gelijk meenemen in de hypotheek en met de stijgende energieprijzen is de rekensom snel gemaakt. Voor de aanleg namen we een wat kleiner familiebedrijf in de hand. Zij leveren minder verschillende soorten, maar tegen scherpe prijzen én ze weten heel goed waar ze het over hebben.”
Groen dak
Duurzaamheid is belangrijk voor Rob. “Natuurlijk kijk ik naar de investeringen in relatie tot de kostenbesparingen, maar het gaat vooral om hoe we met het milieu omgaan en hoe we de wereld achterlaten voor de volgende generaties. Aandacht besteden aan duurzaamheid kan ook al met relatief kleine dingen. Zo is al onze verlichting led, dat verbruikt bijna niets. In de tuin komt nog een overkapping. Dat wordt een sedumdak. Zo’n groen dak is goed voor de CO2-opname en voor de wateropslag. En het ziet er nog mooi uit ook!”