Bodemdaling
De Krimpenerwaard is een gebied wat vrijwel geheel een veenbodem heeft, met aan de randen maximaal 80 centimeter klei. De Krimpenerwaard kent een van de dikste veenpakketten van Nederland (tot 16 meter).
Veen krimpt door verschillende oorzaken, onder andere door veenoxidatie. Binnen de kernen wordt bodemdaling vooral veroorzaakt door belasting. De bodemdaling vraagt veel op het gebied van wegbeheer, waterbeheer en landgebruik. Ook komt er veel CO2 vrij bij veenoxidatie.
Als gemeente in de regio Midden-Holland hebben we mede aan de wieg gestaan van het Platform Slappe Bodem. In het verleden hebben we al diverse experimenten gedaan op het gebied van bodemdaling-remmende maatregelen. Ook wisselen we kennis uit via het platform met andere gemeenten en met het Kenniscentrum Bodemdaling en Funderingen.
Ambitie
We zetten ons in om bodemdaling te verminderen en wisselen hierover kennis uit.
Doel
We zetten binnen en buiten de bebouwde kom in op minder bodemdaling.
We meten
--
Inspanningen 2023-2026
- We werken samen met waterschappen en provincie om bodemdaling in het landelijk gebied tegen te gaan. Zie ook ambitie 13 en 37.
- We nemen deel aan het platform Slappe Bodem.
- We experimenteren met de toepassing van (innovatieve) lichte ophoogmaterialen onder wegen en achterpaden.
- We monitoren de effecten en wisselen actief ervaringen uit met andere gemeenten.
Coalitieakkoord
Deze ambitie komt voort uit het coalitieakkoord:
Ambitie 31: Bodemdaling
We zetten ons in om de bodemdaling te verminderen. Dit doen we samen met o.a. agrariƫrs, waterschappen en de provincie. We nemen actief deel in het Platform Slappe Bodem om in landelijk verband kennis uit te wisselen.