Dit is wat we doen

In 2024 werken we met de regiegroep aan een startbeslissing voor de Krimpenerwaard. Daarin geven we aan welke mogelijkheden er zijn om met de verschillende opgaven voor het buitengebied om te gaan. Daarna maken we keuzes waar we aan gaan werken.

Projecten

Om ook nu al resultaat te boeken voeren we waar mogelijk al (proef)projecten uit, zoals:

  1. Waterinfiltratiesystemen (WIS) Krimpenerwaard: Er zijn verschillende polders waar we waterinfiltratiesystemen aanleggen, zoals in polder Stein-Zuid. Hiermee gaan we bodemdaling tegen. En het helpt om CO2-uitstoot uit het veen te verminderen. Gerichte waterinfiltratie in de weilanden helpt ook weidevogels. Er zijn nog wel aandachtspunten, zoals mogelijke wateroverlast en voldoende zoet water in de toekomst. 
     
  2. Klei in veen Krimpenerwaard: Het waterschap Schieland en de Krimpenerwaard gaat een pilot uitvoeren met klei in veen. Eerder deden we al goede ervaringen op in Proeftuin Krimpenerwaard. Het aanbrengen van kleigrond in veen remt het afbraakproces van veen en vermindert zo de CO2-uitstoot uit de bodem.
     
  3. Pilot Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB-pilot): Deze pilot gaat over het agrarisch waterbeheer. Het verhogen van het slootwaterpeil is één van de manieren om de grondwaterstand te verhogen en zo bodemdaling en CO2 uitstoot tegen te gaan. De haalbaarheid en de gevolgen van een hoge grondwaterstand zijn nog niet duidelijk. Welke effecten heeft het verhogen van het waterpeil op de bedrijfsvoering van melkveehouders? Welke invloed heeft het op de biodiversiteit, oeverstabiliteit en de waterkwaliteit? Met de GLB-pilot zoeken we naar antwoorden op deze vragen. 

Samenwerking

We werken samen met de agrarische sector aan toekomstperspectieven voor (jonge) boeren. Zoals in:

  1. Stein-Zuid: Project Stein-Zuid ligt tussen Gouda, Haastrecht, Hekendorp, de Hollandsche IJssel en de spoorlijn Gouda-Woerden. Deze polder is een open weidelandschap, waar drie boeren actief zijn. De boeren zijn, samen met gemeente, provincie en waterschap, aan de slag voor een toekomstbestendige landbouw.
     
  2. Weidehof: in samenwerking met Weidehof Boerennatuur en boeren die zich bij hen hebben aangesloten, werken we aan agrarisch natuur- en landschapsbeheer. Dat houdt in: maatwerk in het maaien van graslanden voor weidevogels. En het aanpassen van het beheer van slootkanten en watergangen. Ook monitoren we de weidevogelstand. Meer dan 100 deelnemende agrariërs zetten zich in voor de weidevogelpopulatie. Het weidevogelbeheer via Weidehof wordt voor een belangrijk deel gefinancierd door de provincie. Het beheer wordt ondersteund door vrijwilligers van de natuur- en vogelwerkgroep Krimpenerwaard.
     
  3. Korte Ketens: De agrariërs in de gemeente Krimpenerwaard hebben een belangrijke rol in de voedselvoorziening. De gemeente stimuleert dat meer (voedsel)producten uit ons gebied terecht komen bij onze inwoners. Korte ketens tussen productie en verbruik maken de cirkel rond. Daarbij koppelt de gemeente initiatieven voor korte ketens aan initiatieven voor recreatie en toerisme. De gemeente zoekt hiervoor o.a. de samenwerking met de Voedselfamilie Krimpenerwaard en Rotterdam de Boer.