Meerkosten chronisch zieken
Bent u chronisch ziek of heeft u een beperking? Of zorgt u voor een kind met een chronische ziekte of beperking? Dan heeft u waarschijnlijk hoge zorgkosten. Als u ook een laag inkomen heeft, lukt het u misschien niet om uw zorgkosten te betalen. U kunt in dat geval gebruik maken van de regeling Meerkosten voor chronisch zieken.
Voor wie?
U kunt de regeling Meerkosten voor chronisch zieken aanvragen als u:
- Inwoner bent van de gemeente Krimpenerwaard.
- een inkomen heeft dat niet hoger is dan 120% van het sociaal minimum of een laag besteedbaar inkomen vanwege schulden.
- of uw kind in het voorgaande kalenderjaar meerkosten had vanwege een chronische ziekte of beperking.
- het verplichte eigen risico van uw zorgverzekering het voorgaande kalenderjaar helemaal gebruikt heeft of u dit in de zorgverzekering had meeverzekerd.
- minimaal één van de volgende indicaties heeft voor de duur van 6 maanden:
- een maatwerkvoorziening volgens de Wmo
- zorg volgens de Wet langdurige zorg (Wlz)
- een gehandicaptenparkeerkaart voor bestuurder of passagier
- dubbele kinderbijslag van de SVB vanwege uw chronisch zieke kind of kind met een beperking
- bijzondere bijstand volgens de Participatiewet voor één van de volgende kosten:
- het wassen van kleding
- kledingslijtage
- stookkosten
- maaltijdvoorziening
- een uitkering voor volledige arbeidsongeschiktheid
- een maatwerkvoorziening volgens de Jeugdwet voor respijtzorg, persoonlijke begeleiding of verzorging
Heeft u geen van de hierboven genoemde indicaties? Dan kunt u ook met een bewijs (bijvoorbeeld een diabetespas, medicijnoverzicht van de apotheek, of een document) aantonen dat u of uw kind een chronische ziekte of een beperking heeft. De gemeente gaat er dan vanuit dat er sprake is van meerkosten.
Wat heeft u nodig?
- Een kopie van uw identiteitsbewijs. Dat mag een paspoort, identiteitskaart of verblijfsvergunning zijn (geen rijbewijs).
- Kopie bewijs inkomen van uzelf en van uw eventuele partner van de maand december (loonstrook, uitkeringsspecificatie of alimentatie).
- Kopie bewijs dat het eigen risico van het vorige kalenderjaar is opgebruikt. Of dat het eigen risico is meeverzekerd in de zorgverzekering. U stuurt het bewijs mee van de persoon voor wie u de tegemoetkoming aanvraagt. Vraagt u de tegemoetkoming aan voor alleen uw kind? Dan hoeft u geen bewijs eigen risico mee te sturen.
- Als u de regeling voor uw kind(eren) aanvraagt, stuurt u ook mee:
- Kopie ID-bewijs van u zelf en uw eventuele partner.
- Kopie bewijs dubbele kinderbijslag van uw kind(eren).
Aanvragen
De bijdrage is € 300,- per kalenderjaar. U kunt een aanvraag doen voor het voorgaande kalenderjaar. U kunt hier uw aanvraag online indienen. Daarvoor heeft u DigiD nodig. Heeft u een partner? Dan vult uw partner ook de partnerverklaring in. Digitale bewijsstukken voegt u direct toe. Het is handig als u deze stukken van tevoren opzoekt en klaarzet in een map op uw computer, telefoon of tablet. Heeft u papieren bewijsstukken? Dan kunt u daar een digitale foto van maken en die toevoegen. Zorgt u er wel voor dat de bewijsstukken duidelijk leesbaar zijn?
Let op: Bent u gehuwd/samenwonend? Dan moet uw partner de partnerverklaring invullen.
Heeft u geen DigiD of vult u het formulier liever op papier in? Bel dan 14 0182. Dan sturen we u een papieren aanvraagformulier.
Proces
Binnen 8 weken ontvangt u een brief. In deze brief staat of u de individuele inkomenstoeslag krijgt of niet. Is uw aanvraag niet compleet, dan staat in de brief wat u nog moet sturen. De aanvraag duurt dan langer. Heeft u een afwijzing ontvangen en ben het niet eens met het besluit? Dan kunt u daar binnen 6 weken online of schriftelijk bezwaar tegen maken.
Meer informatie
Komt u er zelf niet uit? Neem dan contact op met het GeldPunt Krimpenerwaard. Het GeldPunt Krimpenerwaard is te bereiken per e-mail via geldpunt@welzijnkrimpenerwaard.com of telefonisch via 085 - 066 23 70.
Welk inkomen telt mee?
-
Het gaat om het (gezamenlijk) netto-inkomen van u en uw eventuele partner van de maand vóór uw aanvraag. Bij wisselende inkomsten beoordelen we het inkomen van de afgelopen drie maanden. Hierbij wordt rekening gehouden met het inkomen dat overblijft na schuldregeling of beslag. Als inkomen tellen onder andere wel mee:
- Loon
- Uitkering, zoals WW, ZW, WIA, WAO, bijstand of andere sociale uitkering
- AOW en aanvullend pensioen
- Inkomen uit eigen onderneming
- Inkomen uit verhuur
- Alimentatie