Mantelzorg
Algemeen
Een mantelzorger zorgt voor een familielid, vriend of buur. Het kan zijn dat het geven van deze zorg te zwaar wordt. Neem contact op met de gemeente voor (tijdelijke) ondersteuning.
Beschrijving
Een mantelzorger zorgt voor een familielid, vriend of buur. Hier kan veel tijd en energie in gaan zitten. Wordt de zorg te zwaar? Als mantelzorger kunt u dan (tijdelijk) ondersteuning van de gemeente krijgen. De gemeente gaat met u in gesprek en onderzoekt wat mogelijk is. Wat kunt u zelf doen? Waar kunnen mensen uit uw omgeving u bij helpen?
Komt uit het onderzoek naar voren dat u het probleem niet kunt oplossen met mensen in uw omgeving of algemene voorzieningen? Dan kunt u bij de gemeente een maatwerkvoorziening aanvragen. Dit is bijvoorbeeld hulp in de huishouding, kortdurend verblijf of een dagbesteding voor de mantelzorgontvanger. De gemeente beslist welke voorziening u krijgt. Wel mag u een persoonlijk plan inleveren. U geeft daarin aan welke hulp u nodig denkt te hebben.
Mantelzorgwaardering
De gemeente waardeert de inzet van mantelzorgers enorm. Als teken daarvan ontvangen mantelzorgers in 2024 een Krimpenerwaard cadeaubon ter waarde van € 100,-. U bent mantelzorger wanneer u langdurig en onbetaald zorgt voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, familielid, kind of vriend(in). Degene die u verzorgt, is inwoner van de gemeente Krimpenerwaard en u zorgt in ieder geval voor een periode van 3 maanden en voor ten minste 8 uur per week voor de zorgvrager. De mantelzorgwaardering kan zowel door de mantelzorger, als door de zorgvrager worden aangevraagd. Dat kan in de periode van 1 maart tot 1 december 2024 via de website van WelZijn Krimpenerwaard.
Een mantelzorger kan maximaal 1 waardering per kalenderjaar ontvangen.
Procedure
Zo meldt u uw hulpvraag bij de gemeente:
- Neem contact op met Welzijn Krimpenerwaard. Dit mag u zelf doen, maar iemand anders mag dat ook voor u doen.
- De gemeente maakt met u een afspraak voor een gesprek. Bij dit gesprek mag iemand anders aanwezig zijn. Bijvoorbeeld uw partner of een cliëntondersteuner.
- Tijdens het gesprek bespreekt u uw hulpvraag met de gemeente. U bespreekt de volgende zaken:
- Wat kunt u nog zelf?
- Wat kunnen mensen in uw omgeving voor u doen?
- Zijn er gemeentelijke voorzieningen die uw probleem kunnen oplossen?
- Na het gesprek schrijft de gemeente een plan van aanpak.
- Staat in het plan dat u een maatwerkvoorziening nodig heeft? Dan kunt u een aanvraag doen bij de gemeente. Het is soms mogelijk om een maatwerkvoorziening als persoonsgebonden budget te ontvangen.
Kosten
De gemeente kan om een eigen bijdrage vragen. Lees meer over de eigen bijdrage op de website van het CAK.
Bezwaar maken
U kunt bezwaar maken tegen de beslissing op uw melding. Doe dit binnen 6 weken. Bent u het daarna niet eens met de uitspraak op het bezwaarschrift? Ga dan in beroep bij de rechtbank.
Contact
Heeft u vragen over mantelzorg? Neem dan contact op met Welzijn Krimpenerwaard:
- Postadres: Postbus 47, 2860 AA Bergambacht
- E-mail: info@welzijnkrimpenerwaard.com
- Telefoon: 085-0662370
- Website: welzijnkrimpenerwaard.com
Wet en regelgeving
Meer informatie
- MantelzorgNL, Landelijke Vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg
- Informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Rijksoverheid.nl)
- Informatie over zorg en ondersteuning thuis (Rijksoverheid.nl)
- Informatie over hulp voor mantelzorgers (Rijksoverheid.nl)
- Informatie in andere talen over mantelzorg