Gemeentelijke Gezinsaanpak Geletterdheid: proeftuinen vanaf september

Het is alweer even geleden, maar eind januari vond de startbijeenkomst van de Gemeentelijke Gezinsaanpak Geletterdheid (GGG) plaats. Tijdens deze bijeenkomst is gekeken naar de samenwerkingen voor ouders en laaggeletterdheid.

De conclusie van de bijeenkomst was dat er door ieder afzonderlijk al best veel wordt gedaan op dit gebied, maar dat de verbinding nog meer gezocht mag worden. Eén manier waarop dat kan, is door het spreken van een gemeenschappelijke taal naar ouders (dezelfde boodschap uitzenden).  

Inzet op 3 gebieden

In de afgelopen maanden hebben de gemeente en bibliotheek Krimpenerwaard op de achtergrond een aantal stappen gezet voor dit project. Zo hebben wij onder andere met de Theory of Change inzichtelijk gemaakt welke veranderingen in gang worden gezet met activiteiten die we nu doen op het gebied van laaggeletterdheid en gezinnen. Hieruit hebben we de conclusie getrokken dat we op 3 gebieden willen inzetten: 

  1. In het verlengde van de startbijeenkomst een kernteam opzetten met vertegenwoordiging vanuit meerdere organisaties, dat gericht is op het bouwen van een duurzaam netwerk. Zij komen eens in de zoveel tijd bij elkaar en halen binnen hun eigen organisaties signalen op waar het in samenwerking nog ontbreekt en wat er nodig is om de samenwerking steviger te maken. Op deze manier wordt het netwerk echt een geheel en weten organisaties laaggeletterde ouders vanuit dezelfde ideeën te ondersteunen.
      
  2. De samenwerking tussen professionals en ouders. Hoe zorg je aan de voorkant al voor een goede samenwerking tussen laaggeletterde ouders? Denk bijvoorbeeld aan hoe je een nieuwsbrief aan ouders het beste kunt vormgeven, hoe je intake- of 10-minutengesprekken voert of berichten in de ouderapp zet. Kortom: hoe communiceer je met ouders die laaggeletterd zijn en weet je hen (toch) te bereiken?  
     
  3. Signaleren, bespreekbaar maken en doorverwijzen. Hoe signaleer je de laaggeletterde ouder? Hoe bespreek je dit vervolgens en hoe pak je dit op? Hierbij is het belangrijk dat inzichtelijk wordt gemaakt welk aanbod er voor deze ouder beschikbaar is, zodat u als professional de ouder ook ‘warm’ kunt doorverwijzen. Daarbij willen we inzetten op het aan de hand meenemen van de ouder. Bijvoorbeeld, door samen te bellen of samen een e-mail te sturen naar aanbod dat zij kunnen gaan volgen.  

Proeftuinen

Deze 3 gebieden willen we in een proeftuin/pilot-vorm gieten. Dit houdt in dat we per gebied met één of meerdere organisaties aan de slag gaan om het bovenstaande uit te werken en te testen in de praktijk. Wil uw organisatie meedoen in één van deze proeftuinen? Laat het dan vóór woensdag 3 juli weten, via a.meijers@krimpenerwaard.nl. Uiteraard kunnen we ook eerst in gesprek gaan over wat de betreffende proeftuin precies inhoudt en of het past. Wij zullen daarnaast ook zelf actief organisaties benaderen waarvan wij denken dat zij passend zijn binnen één van de proeftuinen. 

Planning

De proeftuinen gaan van start in september. In januari hopen we een terugkoppelingsbijeenkomst te organiseren waarin de organisaties die aan de proeftuinen hebben deelgenomen, hun ervaringen kunnen delen. We zullen kijken naar wat wel en niet werkt en de successen uiteindelijk verder binnen Krimpenerwaard uitrollen.

Training, e-learning en podcast

Naast de proeftuinen willen we ook wijzen op een aantal trainingen, e-learnings en podcasts, die beschikbaar zijn op het gebied van laaggeletterdheid en gezinnen. Uit de startbijeenkomst kwam naar voren dat alle organisaties het belang inzien van het herkennen en signaleren van laaggeletterdheid bij ouders. Ook willen zij het onderwerp binnen hun organisatie bespreekbaar maken. Het volgen van een laagdrempelige training raden wij daarom zeker aan.

Hieronder vindt u een aantal suggesties: 

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u uw ideeën met ons delen? Dan kan dat zeker. Neem contact met ons op via a.meijers@krimpenerwaard.nl, dzonderop@debibliotheekkrimpenerwaard.nl, of  mheuvelman@debibliotheekkrimpenerwaard.nl.