Ervaringen van anderen

Wat doen andere Krimpenerwaarders om duurzamer te leven, wonen, werken of boeren? In korte interviews vertellen zij hun verhaal.

Duurzame doeners

  • Vlisterbaden steeds duurzamer

    In de Krimpenerwaard beheert stichting Vlister Openlucht Baden twee zwembaden: Ons Polderbad en Natuurlijk De Loete. Peter van Schaik, voorzitter van de stichting, vertelt vol trots over de baden en welke duurzame maatregelen er getroffen zijn. “Beide zwembaden hebben op het dak sundiscs waarin zonne-energie het water opwarmt. Bij een flinke zonnige periode hebben we de kachel zelfs helemaal niet meer nodig om het zwemwater van ongeveer 8 graden Celsius op 22 à 23 graden te krijgen. Die warmte willen we zo lang mogelijk vasthouden. Daarom dekken we het zwembad na sluitingstijd af met een isolatiedeken. Dat vertraagt de nachtelijke afkoeling.”

  • Zijderlaan: duurzaam familiebedrijf in Stolwijk

    In 1937 startte opa Tinus Zijderlaan zijn fouragehandel. Na zijn zoons Nico en Wim, zitten nu twee kleinkinderen in de directie van dit bedrijf in transport en logistieke dienstverlening, met ongeveer 200 wagens en drie distributiecentra. “Wim, mijn vader, is vanaf 1 januari 2022 commissaris; mijn broer Tim is Transport directeur. Gelet op de omvang en groei van het bedrijf en de uitdagingen die op ons af gaan komen, lag het voor de hand om met drie directieleden het bedrijf voort te zetten”, licht Algemeen directeur Sabine Zijderlaan toe. “Daarom hebben we de stap gezet om extern te werven en is Leo Lokker aangetrokken als Commercieel en operationeel directeur.” Zijderlaan, met het hoofdkantoor in Stolwijk, is een echt familiebedrijf. “Van de ongeveer 275 medewerkers werkt een groot deel al tientallen jaren bij ons. Niet alleen in de directie, maar ook onder het personeel zijn er allerlei familieverbanden.”

  • Bij Aafke: duurzaam en sociaal

    Ze wilde altijd al graag haar eigen winkel. In 2016 kwam de droom van Aafke Ligthart uit met ‘Bij Aafke’ in Krimpen aan de Lek. Wie daar binnenstapt, voelt direct de liefde voor bloemen - dagelijks vers - en woonaccessoires. Bij Aafke is een maatschappelijk verantwoorde onderneming en een erkend gecertificeerd duurzaam bloemist. Dat betekent dat de bloemen en planten milieubewust gekweekt zijn door telers met keurmerken.

  • Duurzaam huis van de toekomst in Bergambacht

    Als architect was Jaap van der Laan gespecialiseerd in gezond en duurzaam bouwen. Hoewel hij nu met pensioen is, blijft hij bezig met duurzaamheid. In 1992 betrok het gezin in Bergambacht de bio-ecologische woning die Jaap zelf ontworpen heeft. Dit haalde zelfs de krant. “De woning werd aangeduid als huis van de toekomst”, verklaren Jaap en zijn vrouw Greethje. “Bij het ontwerp en de gebruikte bouwmaterialen stond de gezondheid van mens en milieu centraal. Nu zouden we dit een duurzame woning noemen, maar die term bestond toen nog niet.”

  • Broodje Kadootje: lunchroom en winkel in streekproducten

    Achterstraat 34 in Lekkerkerk is hét adres voor een lunch, koffie met gebak, high tea, cadeautjes en streekproducten. Daar opende Sybrich van Heukelom-Burggraaf in 2018 Broodje Kadootje. Haar moeder Kunny helpt regelmatig een handje mee, zeker op vrijdag. Dan is het een drukte van jewelste in de lunchroom die ook wijkpunt is van boodschappenservice Rechtstreex.

  • Biologische (zorg)boerderij in Stolwijk

    Zijn dagen zijn goed gevuld. Thomas te Grotenhuis werkt voor het Kennis Transfer Centrum (KTC) Zegveld, een coöperatie van boeren en andere belanghebbenden in het veenweidegebied. En hij is met zijn schoonouders vennoot in de melkveehouderij aan de Beijerscheweg in Stolwijk. “Op onze biologische boerderij houden we 90 melkkoeien”, zegt Thomas. “Daarnaast zijn we een zorgboerderij. Twee dagen per week kunnen de volwassen cliënten bij hen passende activiteiten uitvoeren, bijvoorbeeld dieren verzorgen, een creatieve activiteit doen of gewoon tot rust komen. Zelf ben ik niet actief binnen de zorgboerderij; die is bij mijn schoonmoeder en haar collega in goede handen. Mijn schoonvader Jan de Pater en ik zijn bezig met andere onderdelen van het bedrijf, daarbij vinden wij de duurzaamheidsaspecten erg belangrijk.”

  • Jongeren zetten zich in voor duurzaamheid

    Ze is jong, maar weet heel goed waarvoor ze zich wil inzetten. Luka Biemond (20) uit Stolwijk is lid van de Klankbordgroep Jongeren die de gemeente Krimpenerwaard adviseert over zaken die jongeren raken.

  • De Mengelmoestuin is een manier van leven

    Aan de Lekdijk-Oost, tussen Bergambacht en Ammerstol, ligt de Mengelmoestuin van Mariel Herreveld en Gerbrand Verkleij. “Ons eigen paradijsje”, glimlacht Mariel.

  • Werkplaats van Zijderlaan: hypermodern, innovatief en energieneutraal

    Met zo’n 200 trekkende voertuigen en 280 opleggers en aanhangers zorgt Zijderlaan voor het vervoer van stukgoed-, container-, bulk- en losgestort transport, vooral gericht op de food-, feed- en bouwgrondstoffenmarkt. Leveringszekerheid staat hoog in het vaandel.