Erfgoed
De gemeente Krimpenerwaard heeft veel erfgoed dat van grote cultuurhistorische waarde is. Het gaat om gebouwen, zoals boerderijen, woningen, (voormalige) bedrijfspanden en gemalen. Maar ook landschap, landschapselementen, wegen en grenspalen zijn onderdelen van ons erfgoed. Net als ambachten, tradities, verhalen en gebruiken.
Monumenten en beschermde gezichten
In de gemeente Krimpenerwaard zijn 341 rijksmonumenten en ruim 180 gemeentelijke monumenten. Vaak is zowel de binnenkant als de buitenkant van een monument beschermd. Dat betekent dat daar niet zomaar iets aan veranderd mag worden. Alle monumenten vindt u op de kaart van Erfgoed Registratie Systeem van de Erfgoedstandaard. Hier kunt u per monument gegevens over het monument vinden zoals het bouwjaar en het monumentnummer.
De gemeente Krimpenerwaard heeft daarnaast 5 beschermde stads- en dorpsgezichten. Die zijn in Schoonhoven, Lekkerkerk, Haastrecht, Vlist en Bonrepas. Beschermde gezichten zijn bedoeld om te zorgen dat de structuur van de bouw of het landschap niet verandert. Binnen een beschermd gezicht gelden dan ook strengere regels als u bijvoorbeeld iets aan de buitenkant van een pand wilt veranderen.
Plannen, ambities en doelen
De gemeente houdt bij het maken van plannen en beleid rekening met de cultuurhistorie. Dit is om te zorgen dat nieuwe ontwikkelingen passen binnen de geschiedenis van de gemeente Krimpenerwaard. Sinds 2017 geldt de Erfgoedverordening Krimpenerwaard. Hierin staat hoe we als gemeente omgaan met cultureel erfgoed. Wanneer bijvoorbeeld een vergunning nodig is en wanneer we handhaven. Maar ook hoe we een monument aanwijzen.
In de Erfgoednota ‘Rijker door erfgoed’ heeft de gemeente de ambities, plannen en doelen voor het erfgoedbeleid beschreven. Die zijn gericht op de monumenten zelf, maar ook op andere zaken die onderdeel van ons erfgoed zijn. Denk aan educatie en het ‘verhaal van de Krimpenerwaard’. Erfgoed leeft onder inwoners en ons erfgoed is van en voor iedereen.
Meer informatie
Heeft u vragen over het erfgoed in de gemeente Krimpenerwaard? Neem dan contact op via monumenten@krimpenerwaard.nl of telefonisch via 14 0182.
Kijk voor meer informatie ook eens op de website van Stichting Cultuur Historisch Overleg Krimpenerwaard (SCHOK). De stichting zet zich in voor het behoud van Krimpenerwaardse geschiedenis en cultuurhistorisch erfgoed. Op deze website vindt u een overzicht van partijen die hierin samenwerken. Denk aan historische verenigingen, musea, Streekarchief Midden-Holland en Stichting Archeologie Krimpenerwaard (SAK).
Wilt u meer weten over plannen en ambities van de provincie of het rijk? Kijk dan op de websites van de Provincie Zuid-Holland en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Hier leest u meer over de wetten, regels en het beleid voor monumenten en erfgoed.