Bij Aafke: duurzaam en sociaal

Ze wilde altijd al graag haar eigen winkel. In 2016 kwam de droom van Aafke Ligthart uit met ‘Bij Aafke’ in Krimpen aan de Lek. Wie daar binnenstapt, voelt direct de liefde voor bloemen - dagelijks vers - en woonaccessoires. Bij Aafke is een maatschappelijk verantwoorde onderneming en een erkend gecertificeerd duurzaam bloemist. Dat betekent dat de bloemen en planten milieubewust gekweekt zijn door telers met keurmerken.

“Bij de keuze voor de bloemen kijken we, naast kleur en soort, goed naar het duurzaamheidskeurmerk. Onze bloemen zijn dus mooi en milieuvriendelijk”, stelt Aafke. “100% lukt niet, maar duurzaamheid staat wel centraal. In de winkel zie je het ook terug in groene stroom, led-lampen, biologische en ecologische schoonmaakmiddelen. De bloemenboxen waarin we onze boeketten versturen, zijn van afbreekbaar, waterdicht karton en niet van plastic.”

Milieu en mensen

“We willen positief bijdragen aan het milieu en investeren ook in mensen”, verklaart Aafke. “We bieden kansen en geven extra begeleiding.” Zij verdeelt haar tijd tussen de winkel aan de Hoofdstraat en de andere tak van het bedrijf: ‘Bij Aafke praktisch naar werk’ aan de Tuinstraat. Op die huiselijke plek begeleidt Aafke’s man Danny Munter jongeren met een speciale leerbehoefte of afstand tot de arbeidsmarkt.

Danny legt uit: “We zijn een erkend leerbedrijf en bieden maatwerk door middel van een eigen leerwerkplan voor elke jongere. Rust en structuur zijn erg belangrijk, dus we werken met duidelijke planningen. De werkzaamheden zijn gekoppeld aan de winkel, zoals de ontvangst van goederen, het afvinken van lijsten, het verzorgen van planten en het maken van bloemstukken. Bij ons leren de jongeren omgaan met collega’s, samenwerken en alle basale vaardigheden die horen bij verkoop, retail, bloemen en styling.” “We hebben blijvers en doorstromers”, vult Aafke aan. “Een deel van de jongeren blijft hier, een ander deel stroomt door naar de winkel.”

Kleinschalig

De jongeren geven aan dat zij het erg naar hun zin hebben en een goede band hebben met de begeleiders. Danny: “We bieden mogelijkheden aan jongeren die op het voortgezet speciaal onderwijs of praktijkonderwijs zitten of daar vanaf komen, of een middelbare beroepsopleiding volgen. Praktisch opleiden voor de arbeidsmarkt en de jongeren helpen om hun weg te vinden in de maatschappij, dat is ons doel. De samenwerking met de verschillende scholen is heel goed. Sommige jongeren doen bij ons en niet op school hun opleiding, omdat het hier kleinschalig, vertrouwd en rustig is. We draaien nu zo’n twee jaar met ‘Bij Aafke praktisch naar werk’ en hebben ruimte voor tien fulltime plekken. Wie belangstelling heeft, kan altijd contact met ons opnemen, want de plekken zijn nog niet allemaal opgevuld”.