Alcohol schenken en verkopen

Algemeen

Als u als ondernemer alcoholhoudende dranken wilt schenken of verkopen, dan heeft u een alcoholwetvergunning nodig. Vraag de vergunning aan bij de gemeente.

Beschrijving

U heeft als ondernemer een alcoholwetvergunning (vroeger: drank- en horecawetvergunning) nodig voor het schenken en verkopen van alcoholhoudende dranken. Er zijn 3 soorten alcoholwetvergunningen:

  1. voor horecabedrijven, zoals restaurants en cafés
  2. voor slijterijen
  3. voor paracommerciële instellingen, zoals buurthuizen en (sport)kantines

Het kan zijn dat u nog meer vergunningen nodig heeft of meldingen moet doen. Bijvoorbeeld:

  • Voor een horecabedrijf heeft u ook een exploitatievergunning nodig.
  • Er kunnen meer dan 150 personen tegelijk in uw pand aanwezig zijn.
  • U heeft een terras bij uw horecabedrijf.
  • U wilt een gokautomaat plaatsen.

De gemeente mag een Bibob-onderzoek doen als u een alcoholwetvergunning aanvraagt. Zo controleert de gemeente de betrouwbaarheid van uw bedrijf en de mensen die erbij betrokken zijn.

Wilt u meer informatie over het schenken van zwak-alcoholhoudende drank tijdens een evenement? Kijk dan op de pagina Alcohol tijdelijk schenken.

Procedure

Wilt u als ondernemer alcoholhoudende dranken wilt schenken of verkopen? Vraag dan online vergunning aan bij de gemeente . U leest in het formulier welke informatie u met de aanvraag moet meesturen.
Wilt u als paracommerciële instelling alcoholhoudende dranken wilt schenken? Vraag dan online vergunning aan bij de gemeente . U leest in het formulier welke informatie u met de aanvraag moet meesturen.

Komt er een nieuwe leidinggevende? Of vertrekt een leidinggevende? Meld dit bij de gemeente. De nieuwe leidinggevende kan meteen aan het werk. De gemeente controleert zijn of haar achtergrond. Bijvoorbeeld of de leidinggevende een strafblad heeft.

Voorwaarden

U moet een alcoholwetvergunning aanvragen als:

  • u een bedrijf waar u alcohol wilt schenken of verkopen start, verhuist of overneemt
  • het bedrijf (bouwtechnisch) verandert
  • de ondernemingsvorm verandert (bijvoorbeeld: uw eenmanszaak wordt een b.v.)

In de alcoholwetvergunning staan regels. Als u zich niet aan deze regels houdt, kan de gemeente u een boete geven of uw vergunning schorsen voor maximaal 12 weken. Ook kan de gemeente uw vergunning helemaal intrekken.

Termijn

De gemeente beslist binnen 8 weken na ontvangst van uw aanvraag. Deze termijn mag de gemeente eenmaal met 6 weken verlengen. Gaat het om een alcoholvergunning voor een buurthuis of kantine? De gemeente beslist dan binnen 6 maanden na ontvangst op uw aanvraag.

Kosten

Vanaf 1 januari 2024 kost:

  • Het in behandeling nemen van een aanvraag voor een alcoholwetvergunning: € 184,85
  • Het in behandeling nemen van een melding volgens artikel 30 van de Alcoholwet: € 64,70
  • Het wijzigen van een leidinggevende op het aanhangsel van een alcoholwetvergunning is gratis

Bezwaar maken

U kunt bezwaar maken tegen de beslissing op uw aanvraag. Doe dit binnen 6 weken. Bent u het daarna niet eens met de uitspraak op het bezwaarschrift? Teken dan beroep aan bij de rechtbank.

Contact

Voor informatie over de beschikbaarheid van een marktstandplaats kunt u contact opnemen met Team Openbare Orde en Veiligheid (OOV), via telefoonnummer 14 0182.