Energiebespaartips
Wilt u weten hoe u thuis tijdens de koude wintermaanden energie kunt besparen en daarmee uw energierekening kunt verlagen? Hieronder vindt u tips waarmee u kunt besparen op uw energieverbruik.
Bespaartips
-
Controleer of de koelkast en vriezer goed sluiten
Een van de belangrijkste zaken aan uw koelkast en vriezer zijn de rubbers aan de deuren. Als deze oud of vuil zijn kan het gebeuren dat ze niet meer goed afsluiten. Daardoor kunnen deze apparaten 10 tot 15% meer energie verbruiken. Om te controleren of uw koelkast goed sluit, kunt u proberen of een geldbiljet tussen het afsluitrubber en de deur past. Lukt dit? Dan loont het om de afsluitstrip van de koelkast schoon te maken of te vervangen.
Wees bewust van apparaten die warm worden
Heb aandacht voor stofopbouw bij elektrische apparaten, zoals achter uw koelkast, vriezer of wasmachine. Door stofopbouw kunnen elektrische apparaten hun warmte minder goed kwijt. En als een apparaat te warm wordt, kan deze niet meer goed functioneren. Dit uit zich in een verbruik dat tot 25% hoger kan liggen. In het ergste geval kan het voor brandgevaar zorgen. Ook ouderdom van apparaten kan zorgen voor extra warmte, doordat bedrading slecht wordt of losraakt. Naast een hoger verbruik levert dit ook een hoger risico op kortsluiting op. Het kan slim zijn om een oud apparaat te vervangen door een energiezuinigere variant.
Was buiten drogen aan de lijn
De dagen worden weer langer én de temperaturen gaan weer wat omhoog, Heerlijk weer en fijne temperaturen voor u, maar óók voor uw was. Een klein briesje is bij een lentezon al voldoende om de was buiten aan de lijn te kunnen drogen. En dat kan u behoorlijk wat schelen: een beurt met de gemiddelde wasdroger kost ongeveer €2. Bovendien ruikt was van de lijn lekker fris én je hoeft minder te strijken. Tel uit je winst!
Zonnepanelen? Was als de zon schijnt!
Wist u dat zonnepanelen vaak in de lente hun hoogste opbrengst hebben? Dit door een combinatie van een hoop zonuren én de juiste temperaturen voor het optimaal werken van de panelen. Het betekent ook dat het na een lange donkere winter weer gaat lonen om uw wasmachine en vaatwasser te gebruiken tijdens de middaguren. Opgewekte zonne-energie zelf gebruiken is tenslotte voordeliger dan dit terugleveren aan uw energieleverancier.
-
Zet de CV-ketel op 60
Of de kachel aan moet is geen vraag meer, met buitentemperaturen die vaak niet meer boven de 15 graden uitkomen. Het is nu dan ook tijd om echt even naar uw Cv-ketel te gaan kijken. Op uw ketel kunt u de temperatuur instellen tot welke deze het water verwarmt dat door de radiatoren wordt afgegeven. Hierbij is voor de meeste woningen 60 graden voldoende. Geeft uw ketel een hogere temperatuur aan? Stel deze dan naar beneden bij.
Thermostaat overdag op 19 en 's nachts op 15
Voor de meeste mensen is 19 graden een acceptabele binnentemperatuur, zeker bij het gebruik van warme kleding en pantoffels. Met een dekentje op de bank erbij zou u zelfs een nog iets lagere temperatuur kunnen gebruiken. In de nacht kan de thermostaat omlaag, maar niet geheel op nul. Houd de temperatuur op 15 graden, dan kost het in de ochtend minder tijd en energie om uw huis weer warm te krijgen.
Radiatoren ontluchten
Hoort u rare geluiden in uw radiatoren en leidingen? Dan kan het zijn dat er luchtbellen in zitten. Met een radiatorsleuteltje en een pannetje kunt u de radiatoren ontluchten. Draai het ventiel licht open om de lucht te laten ontsnappen. Houd het pannetje tegelijkertijd onder het ventiel, want je weet pas dat alle lucht eruit is als er water uit komt. Een ontluchte radiator verwarmt makkelijker, en daarmee efficiënter en goedkoper.
Meubels van de radiator
Een radiator werkt het beste als hij vrije lucht heeft, deze wordt namelijk verwarmd, waarna deze opstijgt en door de ruimte circuleert. Staat er bijvoorbeeld een bank te dicht op de radiator, dan wordt deze luchtstroom minder en daarmee de verwarming minder efficiënt. Zorg ervoor dat meubels altijd tenminste 10 cm van de radiator staan en dat er een luchtstroom onderlangs naar de radiator toe kan
Breng radiatorfolie aan
Het grootste deel van de warmte van een radiator gaat via verwarmde lucht omhoog. Een radiator straalt echter ook warmte uit. Dat betekent dat er ook warmte wordt uitgestraald naar de muur waar de radiator aan is bevestigd, wat meestal een buitenmuur is. Door radiatorfolie aan te brengen op de muur wordt de straling teruggekaatst in plaats van dat de muur ermee verwarmd wordt.
Gebruik een radiatorventilator
Het klinkt wellicht tegenstrijdig, een elektrisch apparaat plaatsen om minder energie te gebruiken. Toch is het in dit geval zo. Boven op de radiator kunnen speciaal ontworpen ventilatoren wordt geplaatst die de verwarmde lucht sneller de kamer in doen stromen. Hiermee verkort je de tijd die het duurt voor de woning warm is en hoef je dus minder lang te stoken.
Wees zuinig met elektrische kachels
Je kan ze overal neerzetten en ze zijn zo warm. Elektrische kachels lijken dan soms ook ideaal. De manier waarop elektrische kachels warmte produceren en de kamer in blazen is echter bijzonder inefficiënt, waarmee het een erg dure manier is van verwarmen. Houdt het gebruik van deze kachels dan ook zo beperkt mogelijk en gebruik ze alleen in ruimtes waar geen andere verwarming aanwezig is.
Wasdroger? Eerst goed centrifugeren!
Op zonnige dagen is het ideaal om de was buiten te drogen. In de winter is het weer daar natuurlijk minder geschikt voor. Hou je er niet van om in huis was te drogen te hangen en maak je gebruik van een droger? Zorg in dat geval dat je de was eerst goed centrifugeert. Dan hoeft de wasdroger minder hard en lang te werken.
Kies voor LED-lampen
Met de dagen op zijn kortst is de verlichting in huis steeds vaker en langer aan. Van de verschillende type lampen op de markt is LED-verlichting verreweg de meest energiezuinige. Heb je nog lampen van andere typen in huis? Overweeg dan om deze te vervangen door LED.
Let op dimmers
Heeft u lampen met dimmers in huis? Let er dan op dat een lamp die voor de helft (50%) gedimd is, nog steeds zo’n 75% van het vermogen gebruikt. U kunt dus overwegen om lampen die u veel dimt, te vervangen door een exemplaar met lager wattage. Vervangt u een dimbare lamp door led? Hou er dan wel rekening mee dat u wellicht een andere dimmer nodig heeft die specifiek geschikt is voor LED-verlichting.
-
Gebruik een thermoskan
Met koud weer is een warm kopje thee of koffie lekker. Een slimme manier om wat energie te besparen is door niet voor elke kop thee de waterkoker aan te zetten. Zet één keer een grote hoeveelheid. Doe het kokend water wat u niet direct gebruikt in een thermosfles voor later. Ook koffie kunt u beter direct in een thermoskan zetten in plaats van het warmhoudplaatje aanhouden.
Tochtstrips en brievenbusborstel
Houd de kou zo lang mogelijk buiten de deur. Controleer daarom voor het echt koud wordt of uw deuren en ramen allemaal nog goed sluiten. Het kan lonen om tochtstrips te plaatsen, schoon te maken, of waar nodig te vervangen. Komt er veel tocht via de brievenbus binnen? Plaats dan een brievenbusborstel om de warmte binnen te houden en de kou buiten.
Gordijnen dicht
De eerste kou komt vooral in de avond en nacht. Dit is in huis merkbaar in de ochtend. Niet erg prettig bij het opstaan. Het sluiten van gordijnen voor u naar bed gaat kan voorkomen dat u warmte verliest. Daardoor wordt u ’s ochtends prettiger wakker, en hoeft de verwarming niet meteen al aan.
Dekentjes op de bank
‘s Avonds op de bank ontspannen is toch wat minder prettig als de temperatuur begint te zakken. En natuurlijk zal uw oog dan toch richting de thermostaat gaan. Is het alweer de tijd van het jaar om de verwarming aan te zetten? Het antwoord? Niet per se! Als u een paar dekentjes op de bank legt om met een warme kop thee onder te kunnen kruipen, kunt u dat moment nog nét even voor u uitschuiven.
Deuren sluiten
Tijdens een warme zomer is het lekker om ramen en deuren open te zetten. Daarmee kunt u binnen ook net even een briesje voelen. Wanneer het weer kouder wordt, is het een goed idee om deuren zoveel mogelijk gesloten te houden, ook binnenshuis. Als de verwarming ook weer aan gaat, is het goed om de warmte zoveel mogelijk te houden in de ruimte waar u verblijft. Een kwartiertje luchten in de ochtend is wel van belang.
Draag pantoffels
Waar het in de zomer lekker is om op blote voeten te lopen, wordt dat minder prettig als het kouder wordt. Zeker als uw vloer snel afkoelt. Een goed paar pantoffels biedt dan uitkomst en houdt u nog net even langer warm zonder dat de verwarming er aan te pas moet komen.
Maak gebruik van daglicht
Nu de dagen weer korter worden, zal de verlichting ook weer sneller aan gaan. Laat lampen alleen branden als het nodig is. Doe lampen uit als u een ruimte verlaat, ook als dat maar voor korte tijd is.
Plaats een slimme thermostaat
Heeft u nog een ouderwetse thermostaat aan de muur? Dan kan u overwegen deze voor de winter te vervangen door een slimme variant. Deze stelt u in staat om uw dag en werkritmes in te plannen Zodat wordt uw huis efficiënt op de juiste momenten verwarmd.
Meer energiebespaartips
Kijk voor nog meer energiebespaartips op de website van Milieu Centraal en het Regionaal Energie Loket.